Sastojci
- 800g juneće plećke
- 5 šargarepa
- 4 glavice crnog luka
- 2 čaše crnog vina
- malo putera
- so, biber
- majčina dušica
Priprema recepta
Meso sa svih strana premazati tankim slojem maslinovog ulja a zatim ga položiti na sredinu vatrostalne posude koju smo prethodno podmazali puterom.
Posuti solju, biberom i majčinom dušicom. Meso treba da bude dobro začinjeno sa svih vidljivih strana.
Dodati čašu crnog vina tako da ne prelije meso, poklopiti posudu, pa peći u rerni na 180 stepeni, oko sat vremena.
Dok se meso peče, očistiti šargarepu i luk, pa ih isjeckati – šargarepu na tanke kolutiće a luk na tanke režnjeve. Propržiti na malo ulja – luk treba da dobije zlatnu boju a šargarepa da omekša. Posoliti i pobiberiti kad bude gotovo.
Kada je prošlo sat vremena, izvaditi meso iz rerne, okružiti ga proprženim povrćem, a zatim sve preliti drugom čašom vina. Ponovo poklopiti i vratiti u rernu na oko sat vremena.
10-15 minuta pred kraj, skinuti poklopac da bi se lijepo zapeklo.
Poslužuje se toplo, uz pire krompir, njoke ili pirinač – šta ko voli. Meso se siječe na tanke šnite, a onda se sve prelije dobijenim saftom od vina, luka i šargarepe.